Iskola - Tudnivalók

Miért van magyar iskola Bernben?

A magyar nyelv ápolására, hazánk történelmének, földrajzának, irodalmának megismerésére ad lehetőséget a berni magyar iskola. Szeretettel várjuk mindazokat az iskolás korú gyerekeket, akik szívesen tanulnának többet - játékos formában - Magyarországról, magyarul. Iskolánk átlagosan havonta kétszer, szombat délelőttönként 10 órától 13 óráig tartja foglalkozásait Zollikofenben, a Sekundarschule tantermeiben.


Fontosnak tartjuk, hogy a magyar nyelvhez, kultúrához kötődésük erősödjön. Gyermekeinknek legyen anyanyelve, és ezt a lehető legjobban megtanulják, a saját életkori szintjükön jól beszéljék. Ez nagy segítséget nyújt nekik a későbbi tanulmányaik során. Abban, hogy az új ismereteknek legyen „hová” kapcsolódnia, legyen „mihez képest” újnak lennie. Hiszen az anyanyelvre, mint szilárd alapra építik rá az első idegen nyelvet, amelyet később anyanyelvi szinten fognak beszélni.


Iskolánk célja, hogy egy erős közösséget kiépítve, a különböző tanulmányi igényeket kielégítve, játékos formában vezesse be gyermekeinket a magyar nyelv rejtelmeibe. Így természetes dolognak veszik tanulóink, ha óráinkon előkerül, például az Alkoss egy szót társasjáték, a Szó dominó, a diavetítő (otthonról hozott mesefilmekkel, amiket először még nekünk is az anyukánk olvasott), a Betűnyomda, Szó-Kép memóriakártya vagy a LOGIKO anyanyelvi fejlesztő lapjai.


Az első 4 osztály legfontosabb célja, hogy a gyerekek megtanuljanak magyarul olvasni és helyesen írni, amit részben magyarországi tankönyvek anyagai és témái alapján tanítunk. A 3-4. osztályban kiemelt szerepe van a fogalmazásírásnak, és az ehhez kapcsolódó nyelvtani szabályoknak, de szókincsbővítés céljából környezetismereti témák is előkerülnek. Ezt színesítjük a magyar ünnepkörök, népi játékok megismertetésével, népdal-énekléssel, kézműves foglalkozásokkal.


5. osztálytól kezdve a magyarországi tananyag legfontosabb, csak magyar vonatkozású témáival is ismerkedhetnek a diákok, így magyar irodalmat, történelmet és földrajzot is tanulhatnak az egyéni igényeikhez és a rendelkezésre álló időkerethez mérten.

 

Programjaink között szerepel a Berni Magyar Iskola és Cserkészcsapat által minden évben megszervezett Magyar Karácsonyi Ünnepségen való aktív részvétel. Májusban, Anyák napi kiránduláson tölthetünk el együtt (szülők, gyerekek, testvérek, nagymamák, nagypapák és barátok) egy kellemes napot. Továbbá tanulóink, Vers- és Prózamondó Versenyünkön mutathatják be tudásukat, ami szintén jó alkalom arra, hogy színesebbé tegyük hétköznapjainkat.

 

Iskolánk tandíja az első gyermeknél 220 CHF/félév, további testvéreknél 150 CHF/félév.

Az érdeklődő gyerekeket akár tanév közben is szeretettel várjuk egy próbanapra!
Osztályok és tanáraik a 2017/2018-es tanévben:

  • 1-2. osztály: Horváthné Czibere Mariann
  • 3-4. és 5-6. osztály: Hankóné Eszter
  • 3-4. és 5-6. osztály: Stemler Anikó

További információk és aktualitások a Hírek illetve a Naptár oldalakon valamint Facebook-oldalunkon találhatók.