CSERKÉSZET

naptár     elérhetőségek

Cserkész bárki lehet, aki magyarul beszél, illetve a magyar kultúrához valamilyen módon kötődik.

Az új belépőket bármikor, de különösen január és október között szívesen látjuk (novemberben és decemberben karácsonyi szindarabbra készül a csapat, ilyenkor nehéz belecsöppenni szerep híján a társaságba).

A tagdíj egy naptári évre egy gyereknek 60 CHF, minden további testvérre fejenként +30 CHF. A tagdíjat a rendszeresen járó gyerekeknek kell fizetni, év közbeni belépés esetén csak az adott negyedévtől számítva arányosan.

Foglalkozásokat iskolaidőben átlagosan kéthetente tartunk a cserkészotthonban. A pontos időpontokat a Naptárban tesszük közzé.

 

Korosztályok

Kiscserkészek (6-10 évesek), nagycserkészek (10-16 évesek), vezetők (14 éves kortól lehetséges), róverek (16-24 évesek), öregcserkészek (24 éves kor felett).
Cserkész óvoda, azaz ‘pöttöm őrs’ igény és kapacitás esetén 4-5 éveseknek.

 

Csapatunkról

Csapatunk névadója Kodály Zoltán (Kecskemét, 1882. december 16. – Budapest, 1967. március 6.), híres magyar zeneszerzõ, zenetudós és zenepedagógus volt. Élete folyamán számos kitüntetést kapott. Részletesebb életrajz és egyéb tudnivalók itt találhatók.

 

Egy kis történelem

1973: Cserháti Ferenc Kálmán Atya (Feri bá) megalapítja a csapatot. Azóta különböző svájci és berni Magyar testülettel müköd(t)ünk együtt: (a Berni Katolikus Misszió, a Berni Magyar Egyesület (BME), a Berni Magyar Nagykövetség, a református hitközösség, a Figurás berni magyar tánccsoport, a Külföldi Magyar Cserkésszövetség (KMCSSZ), a svájci cserkésszövetség (PBS / PKB) és a Katholische Gesamtkirchgemeinde)

1974: A KMCSSZ elismeri a csapatot: hivatalosan megalakul a 85. sz. Kodály Zoltán cs. cs.

1999: Szijártó Ádám alias Füles átveszi a csapat parancsnokságát

2002: A csapat Ferenc Atya halála után kényszerült elhagyni a Bern szívében lévő, Rainmattstrasse 18 című cserkészotthont, mivel a berni egyház nem támogat(hat)ott minket tovább a cserkészotthonnal

2003: Beköltözünk az új, Zollikofeni cserkészotthonba, amit a svájci Grauholz cserkészcsapat jóvoltából használhatunk.

2011: A Kastli nyári nagytáborban annyi Berni cserkész vesz részt, mint még soha! A 11 emberről emlékfotó is készült!

2011: 3 új őrsvezetőnk van: Lauren (lány őv.) , Réka (kis őv.) és Dénes (fiú őv.)

2013: Ismét 3 új őrsvezetőnk van: Julia, Janka és Jankó csatlakoznak a vezető-teamhez. Egyszerre ezzel az eseménnyel viszont búcsúzunk csapatparancsnokunktol, Ádámtól. 🙁